Carnaval

Hieronder ziet u onze carnavalswagens van de afgelopen jaren, met bijbehorend thema!

2017: ‘Born in the USA (Uermend-Stein-Aelse)’

2017, het jaar van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Dit konden wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, en een thema werd geboren. Na verkoop van de locomotief van vorig jaar werd een leuke polyester wagen aangeschaft, terwijl de dames van het kledingteam zich weer in het zweet werkten om ons van mooie combinaties te voorzien. Gehuld in de kleuren van de ‘stars and stripes’ was het een heerlijke vastelaovend, waarbij we tevens ons officiële debuut in de optochten van Urmond én Maasmechelen maakten!

  


 

2016: ‘Veer zeen al èllef jaor ’t sjpaor biester!’

Het seizoen begon met een knaller: ons 1x11 jubileumfeest bij Zalencentrum Kerensheide. Met ruim 350 aanwezigen mogen we de opkomst geslaagd noemen, maar dit was ook te verwachten met ons programma dat onder andere Big Benny en duo Spik en Span bevatte. Het werd een gedenkwaardige avond; een prachtig begin van een heerlijk jubileumseizoen. Nadat we de drakenwagen van voorgaande twee seizoenen verkocht hadden werd het tijd om uit te kijken naar een nieuwe wagen. Na enig zoekwerk kwamen we deze prachtige locomotief met wagon tegen, die na een grondige renovatie- en verfklus een prachtig uithangbord voor ons jubileum vormde. In Stein wisten we met deze wagen een eerste prijs te bemachtigen, mede door het uitstekende werk van de dames in het kledingteam. Door middel van eenvoudige pakken en zelfgemaakte foamhoeden en rokken werden de donkere kleuren van de trein mooi gecontrasteerd. Helaas werd de geplande optocht in Urmond afgelast vanwege de harde wind, maar hebben we in plaats daarvan wel in Beek meegelopen met halfvasten. Kotem was helaas geen optie dit jaar, hopelijk zijn we komend jaar weer van de partij bij onze zuiderburen!

  

 


 

2015: ‘Mèt twae heures op òzze hood, gaon veer de vastelaovend taegemood!’

Seizoen 2014-2015 zal de boeken ingaan als een stralende vastelaovend met zonovergoten optochten. Hoewel het niet was gelukt de wagen van vorig jaar te verkopen had het kledingteam ervoor gezorgd dat we met prachtige pakken een leuk Viking-thema hadden. Daarnaast hadden leden van het bouwteam voor de poppen op de wagen nog grote hoorns gemaakt, die uiteindelijk helaas niet te bevestigen bleken zonder de poppen te beschadigen. Vanwege het feit dat we dit jaar wel een stalling hadden heeft de wagen binnen kunnen staan en kwamen de felle kleuren mooi naar voren. De optochten in Meers, Elsloo en Stein werden gelopen, en ten tijde van dit schrijven lijkt het er op dat we met steun van derden toch de overtocht naar Kotem kunnen gaan maken voor het toetje in maart. Overigens werd de Jammer-Dan trofee, na overleg binnen Sjpaspromotion, gegund aan de groep VV De Steinder Krök. Aan ons nu de taak om van komend seizoen een prachtig jubileumjaar te maken, we bestaan dan immers alweer 11 jaar!!!

 

 


 

2014: 'Es ridders op drake zulle veer euver de Vastelaovend wake'

Tegenwoordig heeft iedereen het druk, druk, druk. Ook ook onze leden zijn erg druk met onder andere werk, samenwonen, trouwen en kindjes maken. Ondanks deze drukte heeft het bouwteam een schitterende wagen uit weten te halen waarmee deze gezellige vriendengroep door de straten kon trekken. Omdat we dit jaar niet over een hal beschikten om een wagen te bouwen, waren wij ook genoodzaakt om een kant en klare wagen aan te schaffen. Echter op het plezier heeft dit geen invloed gehad. Zowel Sjpaspromotion, als de menigte langs de kant van de straat, was het genieten van een mooie wagen, met daarachter een leuke groep! De kledingcommissie heeft zoals gewoonlijk de groep ook nu weer in prachtige pakjes gestoken. Voor de eerste keer heeft Sjpaspromotion zowel de optocht van Elsloo als van Stein gelopen. Vooraan in Elsloo, en vervolgens zijn we nog net voor de prins van Stein kunnen invoegen voor de 2e optocht die zondag. Ieder jaar lukt het weer om een aantal prijzen in de wacht te slepen, en dit jaar was dat de JAMMER-DAN WISSELBEKER. Deze beker wordt ieder jaar uitgereikt aan een optocht deelnemer in Stein, die normaal geen prijs zou kunnen winnen. Volgend jaar mag Sjpaspromotion de prijs uitreiken aan......

 

 


 

2013: ‘Laot de kenonne mer knalle, veer gaon carnevalle!’

Het seizoen 2012-2013 was het eerste seizoen waarin Sjpaspromotion de wagen niet helemaal zelf gebouwd had. Door drukte bij de leden en het bouwteam werd besloten om het oude onderstel te verkopen en uiteindelijk viel de keuze voor het nieuwe jaar op een prachtig houten piratenschip. De betreffende wagen was echter zo groot dat we hem niet in de hal kregen, dus heeft hij buiten gestaan met een zeil erover, en een week voor de carnaval werd de wagen onder het zeil vandaan gehaald. In de tussentijd had het bouwteam met hulp van de leden al enkele mooie papegaaien gemaakt van piepschuim, die op de masten werden geplaatst. Ook werd de wagen een de boven- en achterkant verfraaid met enkele rood-geel-groene vlaggen en piratenvlaggen, waardoor er meteen wat meer kleur en beweging op de wagen te zien was. Na nog wat likjes verf links en rechts en wat reparatiewerkzaamheden aan het schip zelf waren we klaar voor de optochten. De dames van de kledingcommissie zorgden voor prachtige pakken, en de carnaval was dan ook zeer geslaagd te noemen. Het pimpen van het schip, in combinatie met de groep piraten, resulteerde in een verdiende tweede prijs in de optocht van Stein.

 

 


 

2012: ‘Veer make gein gate, mer ruimte in de optoch!’

In het najaar van 2011 werd er een thema bedacht met de welluidende naam: “Veer make gein gate, mer ruimte in de optoch!” Er werd begonnen met het verstevigen van het onderstel, onder andere door er aan de achterzijde een extra as aan vast te lassen, met dank aan Ad Nijssen. Er werd begonnen met de opbouw van de UFO aan de voorkant, bestuurd door een blauwachtig ruimtewezen. Nadat de UFO geplaatst was ging een deel van het bouwteam verder met de tweede alien, een grote groenige worm die het middendeel van de wagen bestreek. Ondertussen gingen anderen verder met het maken van de koppen van piepschuim, een precies werkje waarbij je echt voor je moet zien hoe de vorm moet worden. In het laatste deel van de wagenbouw werd het ruimteschip aan de achterkant van de wagen geconstrueerd, waarbij er plek was voor de leden om op de wagen te klimmen. Het uiteindelijke resultaat was een bonte wagen met veel blauw en groen, die helaas geen prijzen in de wacht wist te slepen maar waarmee we toch een geslaagde carnaval hebben weten te vieren!

 

 


 

2011: 'Auch dit jaor zeen veer de bie'

Na een vergadering in de zomer van 2010 kwam er een thema met bijen uit de bus. Nadat het onderstel van alle resterende onderdelen uit 2010 was ontdaan kon er begonnen worden met het uitwerken van de precieze indeling op de wagen. Hoewel deze door de wagenbouwers tussen oktober en februari nog zeker vijf keer werd aangepast wisten we uiteindelijk toch tot een fantastisch eindresultaat te komen. Tevens was 2011 het eerste jaar waarin we alle figuren geheel zelf met draadstaal, bouwfolie, foam en papier-maché hadden weten te maken, en nadat de glanzende kleuren waren aangebracht glom het geheel prachtig in de zon. Het dubbelzinnige thema kwam in deze wagen prima tot zijn recht: aan de voorkant was een grote bij te zien met een vliegmuts op zijn hoofd en een zeer intelligente blik in zijn ogen, terwijl direct boven hem een kleinere bij met een woeste hanenkam dreigend ronddraaide. Aan de achterzijde van de wagen werd uiteindelijk de bijenkoningin zichtbaar, die vanuit haar troon de scepter over de groep zwaaide. In combinatie met de prachtige pakken en het zonnige weer werd ook deze carnaval er één om nooit te vergeten, terwijl we overigens tijdens alle deelgenomen optochten een eerste prijs wisten te bemachtigen!

   

 


 

2010: 'Dit jaor gaon veer op Miljoenejach!'

Zoals de titel reeds doet vermoeden werd er in 2010 een woordspeling op het populaire programma van de Postcode Loterij gemaakt. In de zomer van 2009 werd dit thema door de leden gekozen en kon het bouwteam aan de slag met tekeningen. Vanaf oktober was er activiteit in onze prachtige carnavalshal, en werd er voornamelijk door het bouwteam volop gelast en geflext aan de bootconstructie. In de loop van november was het kippengaas over de vlakken gespannen en kon er door iedereen worden geholpen met het papier-maché, wat altijd een uitdaging blijft wanneer het kouder wordt. Zeven dagen per week werd er met man en macht gewerkt aan het schip, en naarmate dit zijn voltooiing naderde begon het bouwteam in januari aan de volgwagen, de bekende oranje Staatsloterij vis. Terwijl het jacht haar laatste verflagen kreeg begon het geraamte van de vis gestalte te krijgen. Ondertussen werden er bij de vis ook nog enkele bewegende delen ingebouwd, zoals een 'zwemmende' staart en een draaiende kapitein op de rug van de vis. Deze kapiteinspop is door enkele leden met een aanhanger helemaal vanuit Zeeland naar Stein getransporteerd, en vervolgens nog wat aangepast aan ons thema. Nadat het geheel nog een extra likje verf had gekregen en alle boxen waren aangesloten werd het tijd voor de carnaval: wat hebben we genoten van onze prachtige wagen!

  

 


 

2009: 'Mèt de vastelaovend sjpwoake veer vanalles oet!'

Het thema van dit jaar slaat de spijker op z'n kop: als echte spoken trokken we door de straten met de carnaval. De hoofdwagen bestond uit een spookhuis, terwijl er op de volgwagen een klip met een lijkwagen werd uitgebeeld. Uit de lijkwagen hing een doodskist met daarin een lichaam dat uit de kist probeerde te komen, en met de rookmachine van Ronny Stijns ontstond een sinister sfeertje. De eenvoudige pakken, gecombineerd met de akelig goed gesjminkte gezichten, maakten het geheel af. Een leuk thema, en een super carnaval!

 

 


 

2008: 'Veer gaon dit jaor neet veur de eerste pries, mer veur vaöl sjpas mèt Grease'

Een swingend thema met veel beweging en rock 'n' roll muziek. De Cadillac op de hoofdwagen viel wat kleiner uit dan verwacht, en de jukebox van de volgwagen wat groter. Dit mocht de pret echter niet drukken, want het was de eerste keer dat we onderdelen van de wagen met ijzeren onderdelen en papier-maché gemaakt hadden en het was zeker een succes te noemen. Het resultaat, de blauwe Cadillac, zat 'strak in het vel' en de kiem wat betreft het papier-maché was gelegd. Bouwden we voor dit seizoen nog voornamelijk met hout, vanaf nu zou het accent qua grondstoffen op staal en papier komen te liggen. Er werd nog snel een dansje geoefend voor wanneer het grijsgedraaide 'Grease lightning' weer eens voorbijkwam in de mix, en de optochten konden van start!

 

 


 

2007: 'Veer kloone de kloon'

Ons tweede jaar beloofde een leuke stap vooruit te worden in vergelijking met de 'standaard wagen' van het eerste jaar. Met de bedoeling een kopieerapparaat met daarop een clown uit te beelden werd een kleurrijke wagen geboren, die ondanks de rondere vormen geheel uit hout bestond. Ook de pakken werden, geheel in stijl, op kleur geselecteerd, en het bonte geheel werd verder nog gekenmerkt door de originele duwconstructie van de wagen: de tractor reed niet voor, maar achter de carnavalswagen. Doordat de groep nu voor de wagen liep, kwam het accent meer op de wagen zelf te liggen, wat echter wel tot gevolg had dat de wagen door middel van een boom aan de voorkant aangestuurd moest worden. Na wat oefenwerk in de straten rondom de hal kon de wagen eindelijk door het publiek worden bewonderd in de optochten, en de dansende clowns op het liedje 'Ko zak door' zullen velen zich nog goed kunnen herinneren!

 

 


 

2006: 'Veer sjterre brènge uch de vastelaovesmeziek van heinde en verre'

Na de officieuze oprichting van Sjpaspromotion in het najaar van 2005 werd er gekozen voor een origineel thema met een eenvoudige uitvoering. Als sterren, in de letterlijke zin van het woord, trokken we door de straten. De wagen was in enkele weken in elkaar gezet en stelde feitelijk een bühne voor waarop de 'sterren' konden optreden. De vallende sterren, popsterren, flikkersterren, sterrenflikkers, zeesterren en sterrenbeelden wisten bij vele toeschouwers een glimlach op het gezicht te brengen: het publiek had Sjpaspromotion leren kennen!